Haberler

...

2022 Yılın Kelimesi için Oy Verin !

 

2022 Yılının Kelimesi için Oy Verin

 

2022, yeniden açılmakla tanımlanan bir yıl oldu. Ancak, nihayet fiziksel olarak yeniden bir araya gelebilmiş olsak da, dünyamız bir şekilde her zamankinden daha bölünmüş hissediyor.

 

Bu değişimin farkında olarak, Yılın Kelimesi seçim sürecimizin son adımını dilin gerçek hakemlerine açmak istedik: dünyanın dört bir yanındaki insanlara. İngilizce'de nasıl iletişim kurduğumuz ve dilin gelişimi Oxford'un seçimini her yıl etkiliyor, ancak tarihinde ilk kez 2022 Yılın Kelimesi halk tarafından seçilecek.

 

Uzman sözlükbilimcilerden oluşan ekibimiz, uzun bir listede yer alan adayları üç kelimelik nihai bir seçime kadar daralttı.

 

Aşağıdaki linke tıklayın  ve Oxford'un 2022 Yılının Kelimesi olarak taçlandırılması için favori kelimenize oy verin. Oylama 2 Aralık Cuma günü saat 00:01'de sona erecektir.

 

Oy vermek için tıkla!

 

Kısa liste

 

Üç kelime: metaverse, #IStandWith ve goblin mode- her biri farklı bir şekilde yılla ilgili:

 

 'Metaverse' ile kavramsal geleceğin 2022'de dilimize girdiğini görüyoruz. Sanal gerçeklikte hibrit çalışmadan, tamamen çevrimiçi bir geleceğin etik ve fizibilitesi üzerine tartışmalara kadar, bu kelimenin kullanımı Ekim 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre dört kat arttı.

 

'#IStandWith' bu yıla damgasını vuran aktivizm ve bölünmeyi tanımlıyor. Ukrayna'daki savaştan Depp v. Heard davasına kadar, sosyal medyada görüşlerinizi bir amaca ya da kişiye bağlamak için kullanılan bu 'kelime', kutuplaştırıcı doğası nedeniyle çoğu zaman anlaşmazlığı (ve hatta bazen nefret söylemini) daha da körükleyebiliyor.

 

'Goblin mode' da nispeten yeni bir kavram: toplumun bizden beklentilerini reddetme ve canımız ne isterse onu yapma fikri. İlk kullanımı 2009/10 yıllarına dayanıyor, ancak dünyanın dört bir yanındaki sokağa çıkma yasaklarından çıkarken, Julia Fox'tan yapılan sahte bir 'alıntının' terimi yeniden ana akıma sokmasının ardından bu ifade 'normale dönmeyi' reddetmek için icat edildi.